La Pocha Nostra (MX/US): Delavnica o performansu skupine

11.10.2011
Delavnica skupine La Pocha Nostra (Violeta Luna, Gulliermo Gómez-Pena in Erica Mott)

La Pocha Nostra: delavnica / workshop foto/photo: Nada Žgank

O DELAVNICI

Z udeleženci delavnice bodo voditelji Guillermo Gómez-Pena, Violeta Luna in Erica Mott delili svoje eklektične performativne tehnike, jih izzivali, da razvijajo hibridne osebnosti, podobe in ritualne strukture, ki temeljijo na njihovih lastnih kompleksnih identitetah, osebni estetiki in političnih vprašanjih. 

Proces je izjemno intenziven, strog, pa tudi zelo zabaven. Na delavnici se srečajo in družijo umetniki, igrajo nore performativne igre in se kritično pogovarjajo o pomenu performativne umetnosti. Delavnica se lahko razvije v javni performans za občinstvo ali performans, namenjen povabljenim gostom. Pomembno pa je, da se udeleženci zavedajo, da je pedagoški proces skupnega dela in kolektivnega ustvarjanja osnovni cilj delavnice. 
K udeležbi na delavnico vabimo udeležence najbolj različnih skupnostih. Cilj nam je zbrati čim bolj zanimivo, interdisciplinarno in kulturno raznoliko skupino. 

Selekcija se bo opravila na osnovi različnih kriterijev, upoštevajoč vašo izrecno željo po eksperimentiranju in sodelovanju, naravo predloženega materiala, vsebino priporočil in stopnjo estetske in konceptualne sorodnosti z delom La Pocha Nostre. 

Na delavnici potekata dva vzporedna procesa: 5 do 8 ur dnevno udeleženci spremljajo metodologijo performansa La Poche Nostre, eklektično zmes vaj, zbranih iz različnih tradicij (eksperimentalno gledališče in ples, Suzuki, ritualni performans, šamanizem itn.). Vzporedno skupina teoretično analizira ustvarjalni proces, problematiko, ki jo obravnava delo, njegovo estetsko vrednost, kulturni vpliv in politični vidik. 

Če okoliščine dovoljujejo, je po zaključku delavnice javni performans za občinstvo. 

Cilji delavnice  

• Pomagati in usmeriti mlade umetnike in radovedne študente, da izostrijo in razvijejo svoje performativne in analitične veščine v dialogu z enakomislečimi kulturnimi radikalci. 
• Ustvariti začasne skupnosti uporniških umetnikov z različnih področij, različnih starosti, etnične pripadnosti, spolnih prepričanj in narodnosti, v katerih razlik in eksperimentiranja ne zgolj sprejemamo, ampak jih spodbujamo. 
• Razviti nove modele odnosov med umetniki in skupnostmi, mentorjem in udeleženci, ki niso kolonialistični niti pokroviteljski. 
• Najti nove, bolj neposredne načine, kako se postaviti v kožo »drugega«, in se pri tem izogniti neštetim omejitvam, ki jih postavljajo profesionalne institucije, verska in politična prepričanja in pop-kulturne združbe. Taka izkušnja, čeprav zgolj v času delavnice, ima lahko močan vpliv na prihodnje ustvarjanje udeleženca. 
• Odkriti nove poti vzpostavljanja stika z lastnim telesom. Z dekolonizacijo in repolitizacijo lahko postanejo naša telesa prostor za aktivizem in utelešena teorija; za spomin in izumljanje, za užitek in kazen. 
• Načeti bistvena vprašanja: Zakaj počnemo, kar počnemo? Katere meje hočemo prestopiti in zakaj? Katere meje najtežje prestopimo tako na delavnici kot v zasebnem življenju? Kako definiramo naše različne skupnosti in zakaj jim pripadamo? Kakšen je odnos med performansom, aktivizmom, pedagogiko in našim vsakdanjim življenjem? Kaj pa odnos med fizičnim in družbenim telesom? 
• Iskati novo hibridno in interdisciplinarno estetiko, ki odraža duh in stiske našega časa in dvome vsakega udeleženca. 
• Omogočiti udeležencem kot posameznikom, da postanejo družbeno ozaveščeni umetniki. 
• Narediti umetnost performansa primerno za nove generacije potencialnih aktivistov-umetnikov. Morda nas bodo morali rešiti pred pošastmi in pastmi, ki smo jih – njihovi arogantni predniki – ustvarili ali dovolili, da se zgodijo. 

BIOGRAFIJA

La Pocha Nostra je interdisciplinarna umetniška organizacija iz San Francisca, ki deluje tudi v Srednji in Južni Ameriki, Evropi, Aziji in Južnem Pacifiku. Leta 1993 so jo v Los Angelesu ustanovili Guillermo-Gomez-Pena, Roberto Sifuentes in Nola Mariano, da bi konceptualno formalizirali sodelovanje Gomez-Pene z drugimi umetniki performansa. Njeni osrednji člani so Guillermo Gomez-Pena, Roberto Sifuentes, Violeta Luna, Michelle Ceballos, Dani d’Emilia, Erica Mott in več kot 30 umetnikov po vsem svetu. Projekti se gibljejo od performansov z enim ali dvema nastopajočima do velikih, multisenzoričnih inštalacij, ki vključujejo fotografije, video, zvok in projekcije. Če obstaja skupni imenovalec, je to naša želja prestopiti in zbrisati nevarne meje, vključno s tistimi med umetnostjo in politiko, umetniško prakso in teorijo, umetnikom in gledalcem – skrajni cilj je razbiti meje in mite čistosti, ki zaznamujejo bodisi kulturo, etnično pripadnost, spol ali jezik. 

Guillermo Gómez-Pena je umetnik performansa, pisatelj, aktivist in radikalni pedagog ter vodja performativne skupine La Pocha Nostra. Rodil se je v Mexico Cityju in leta 1978 prišel v ZDA. Njegovi performansi in osem knjig so spodbudili diskusijo o kulturni raznolikosti, obmejni kulturi in odnosih med Mehiko in ZDA. S svojimi deli je gostoval na več kot sedemsto prizoriščih v ZDA, Kanadi, Južni Ameriki, Evropi, Rusiji, južni Afriki in Avstraliji. Nagrajenec fundacije MacArthur in dobitnik ameriške knjižne nagrade American Book Award redno sodeluje z National Public Radio, piše za časopise in revije v ZDA, Mehiki in Evropi in je recenzent The Drama Review (NYU-MIT). 

Violeta Luna je diplomirala igro na Centro Universitario de Teatro v Mexico Cityju. Nastopala je pod režijskim vodstvom pomembnih mehiških umetnikov. Leta 1995 je ustanovila Grande y Pequeno (Velike in majhne), žensko gledališko skupino, ki ustvarja izvirna dela in eksperimentalno uprizarja gledališko klasiko. Violeta je gostovala po vsej Mehiki, pa tudi drugih državah Južne Amerike, v ZDA in Evropi. V Mehiki sodeluje v projektih, ki zagotavljajo razvoj lokalnih skupnosti, v San Franciscu pa z zaporniki in priseljenkami. Od leta 1998 je pridružena umetnica La Poche Nostre, interdisciplinarnega kolektiva iz San Francisca, ki ga vodi Guillermo Gomez Pena. V San Franciscu je tudi pridružena režiserka gledališča El Teatro Jornalero!, ki prinaša na oder glas južnoameriških imigrantskih delavcev, in članica kolektivov La Pocha Nostra in Secos & Mojados. V svojem delu trenutno raziskuje odnos med gledališčem, performansom in aktivno vključenostjo v lokalno skupnost. 

www.pochanostra.com 

PRAKTIČNE INFORMACIJE

KDAJ in KJE

11. in 12. oktober (torek, sreda) od 13.00 do 19.00 (in predvidoma nekaj ur v četrtek, 13. 10.) - Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana 

PRIJAVA

Prosimo vas, da nam najkasneje do 3. 10. 2011 pošljete pismo o nameri, kratek življenjepis, kontakt (e-mail in telefonska številka) in kratek opis svojega dela na contact@cityofwomen.org

Število mest na delavnici je omejeno. Zaradi omejenega števila mest, si pridržujemo pravico do selekcije udeležencev delavnice. O izboru bomo vse kandidate obvestili po elektronski pošti do petka, 7. oktobra.  Dodatne informacije lahko dobite na telefonski številki 040 816 448 (Barbara Hribar). 

KOTIZACIJA

Kotizacije ni, prijava je obvezna!

PODPORA

Koncept in koordinacija: La Pocha Nostra
Produkcija: Društvo za promocijo žensk v kulturi - Mesto žensk 
V sodelovanju: Emanat in Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana 
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana

Pretekli dogodki

  1. , Stara mestna elektrarna Elektro Ljubljana, SI
  2. , Stara mestna elektrarna Elektro Ljubljana, SI

SLIKE