Matej Kejžar (SI/BE): Delavnica za mlade plesalce

29.03.2010
delavnica za dijake plesnih gimnazij Khadans (Belgija) in SVŠGL Ljubljana in za izven

Matej Kejžar (Slovenija/Belgija): Delavnica za mlade plesalce foto/photo: Nada Žgank

O DELAVNICI

Delavnico organizitramo v sklopu prve mednarodne izmenjave dijakov plesnih gimazij khadans iz Antwerpna, Belgija in SVŠGL iz Ljubljane. Izmenjavi se bosta zgodili marca in aprila letos. V času obiska belgijskih dijakov v Ljubljani (28. 3. do 5. 4.), pripravljamo 4-dnevno popoldansko delavnico Mateja Kejžarja. Delavnica je namenjena dijakom obeh gimnazij, prijavijo pa se lahko tudi drugi plesalci (15-20 let), ki že imajo plesne izkušnje.Dijaki SVŠGL se bodo udeležili izmenjave s plesno šolo Khadans v Antwerpnu med 18. in 25. 4. 2010.

Kaj gledaš in kaj vidiš sta ključni vprašanji in obenem izhodišča za delavnico. Vprašanja bosta obdelana iz več zornih kotov, tako iz socialno družbenih kot tudi popolnoma subjektivnih. V ta namen naj bi se ustvarila struktura ki je dovolj nazorna in odprta obenem za dogodek ki vznikne v trenutku. Z nastankom struktur bo udeležencem predstavljen radikalnejši pristop, kjer se protagonisti zamenjajo, glasbo nadomesti ples, besedo spol. (Matej Kejžar)


Program: 

Predstavitev rezultatov delavnice Mateja Kejžarja
Nastopajo: Magali Casters, Kaatje de Bakker, Emilie De Roo, Evelyne De Weerdt, Olivia Van de Peer, Lio Van Diest, Shana Van Heukelom (Khadans); Jan Rozman, Tina Runko, Ana Romih, Barbara Vuzem, Nik Rajšek, Beno Novak Špela Kralj in Neža Hribar (SVŠGL).
Mentor delavnice: Matej Kejžar 

Khadans – dve kratki koreografiji:
Keep on walking
Koreografija: Min Hee Bervoets
Nastopajo: Magali Casters, Kaatje de Bakker, Emilie De Roo, Evelyne De Weerdt, Olivia Van de Peer, (Lio Van Diest), Shana Van Heukelom 

Fragile
Koreografija: Joeri Dubbe
Nastopajo: Magali Casters, Kaatje de Bakker, Emilie De Roo, Evelyne De Weerdt, Olivia Van de Peer, (Lio Van Diest), Shana Van Heukelom

V letu 2010 smo pripravili tudi prvo mednarodno izmenjavo dijakov in dijakinj plesnih gimnazij khadans iz Antwerpna (Belgija) in SVŠGL – plesna gimnazija Ljubljana.
Sedem belgijskih dijakinj v spremstvu 2 plesnih pedagoginj bo med 28. 3. in 3. 4., na strokovni izmenjavi v Ljubljani; sedem slovenskih dijakov in dve domači plesni pedagoginji pa odhaja med 18. in 25. 4. na enotedensko strokovno izmenjavo in usposabljanje na šolo Khadans v Antwerpen. V Ljubljani belgijski gostje sodelujejo na rednih plesnih treningih SVŠGL, na delavnici plesalca in koreografa Mateja Kejžarja, izvedli bodo javno predstavitev dveh koreografij nastalih na Khadans in skupaj z ljubljanskimi dijaki predstavili rezultate štiridnevne delavnice, v času enotedenske izmenjave pa bodo spoznali tudi slovensko plesno in gledališko dogajanje.

BIOGRAFIJA

Matej Kejžar je plesalec, koreograf in plesni pedagog. Študij plesa in koreografije je zaključil na SNDO (School for New Dance Development) v Amsterdamu. Med študijem se je udeležil izobraževalnega programa na Trisha Brown Dance Studios in Movement Research v New Yorku. Po opravljeni diplomi je bil sprejet na podiplomski program The X-Group na P.A.R.T.S.-u. Koreografiral je vrsto projektov, med drugim V tej Igri, To ni To, Občutno Občasno, ZAC, Re-Senser, Simultaneous, Burlesque, Rdeča kapica: da te bolje vidim. Kot plesalec sodeluje z različnimi domačimi in tujimi koreografi ter poučuje na priznanih plesnih šolah (SEAD, P.A.R.T.S., SNDO in plesni skupini Ultima Vez).Trenutno pleše v plesni skupini Rosas.

PRAKTIČNE INFORMACIJE

KDAJ in KJE

29. 3. – 1. 4. (od 16.30-19.30) – Španski borci, Ljubljana, SI
studio - delavnica 1. 4. ob 19.00 - javna predstavitev rezultatov delavnici in 2 koreografiji Khadans - Španski borci, mala dvorana, Ljubljana, SI

PODPORA

Produkcija in organizacija: Emanat in SVŠGL
V sodelovanju: Španski borci in Khadans Belgija
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana – oddelek za kulturo in SVŠGL

Povezave

Spletna fotogalerija javne predstavitve (foto Nada Žgank)


Pretekli dogodki

  1. , KC Španski borci, Ljubljana, SI
  2. , KC Španski borci, Ljubljana, SI
  3. , KC Španski borci, Ljubljana, SI
  4. , KC Španski borci, Ljubljana, SI
  5. , KC Španski borci, Ljubljana, SI

SLIKE