David Hernandez (US/BE): Plesna tehnika in repertoar iz predstave Skice po Scarlattiju

17.05.2017
delavnica, ki se osredotoča na telesnost, podrobnosti v gibu ter natančnost v izražanju

David Hernandez: Skice po Scarlattiju / Sketches of Scarlatti arhiv/archive D. Hernandez

Opis

Plesna delavnica, ki se osredotoča na telesnost, podrobnosti v gibu ter natančnost v izražanju, brez izgube posameznikove izraznosti, sledi plesni tehniki Davida Hernandeza, ki skuša telo obravnavati kot instrument. Delavnica je usmerjena v vzpostavljanje jasne in izčiščene postavitve telesa, ki je izhodišče za nadaljnje gibe, za raziskovanje odnosa s partnerjem, za izkoriščanja gravitacije ter za preusmerjanja teže in pomena padanja. Plesalci bodo izpostavljeni specifični dinamiki gibalnega besednjaka, ki se koncentrira na premike teže, zgoščenost in teksturo gibanja ter muzikaličnost fizičnega materiala.

Vsi deli telesa se uporabljajo za izražanje, pri čemer si posamezni izrazi med seboj pogosto nasprotujejo kot kontrapunkt v glasbeni partituri. Forma je izčiščena in ponuja partituro, v kateri se plesalec istočasno sooča z lastnimi omejitvami in ohranjanjem lastnega izraza. Posamezniki in posamezna telesa se med seboj razlikujejo, zato je prevajanje predpisanega plesnega materiala vedno unikatno delo posameznika. Delavnica ponuja ključe do opisanih mehanizmov skozi orodja in veščine, ki so prenosljive tudi v druge oblike dela.

Biografija

Delavnico bo vodil plesalec in koreograf David Hernandez. Hernandez je rojen v Miamiju, kjer je prvotno študiral glasbo ter se kasneje usmeril v ples na »New World School of the Arts". Po študiju se je preselil v New York, kjer je sodeloval z Trisha Brown Dance Company. Skupaj z Meg Stuart se je lotil raziskovanja in tako pripotoval v Belgijo, kjer je ostal kar 7 let. Odkar živi v Evropi, že 20 let ustvarja svoje projekte v obliki performansov, umetniških inštalacij, dogodkov in raznovrstnih multidisciplinarnih umetniških form ter pri tem sodeluje z mnogimi svetovno znanimi ustvarjalci.

Kot pedagog, v okviru šole za sodobni ples P.A.R.T.S., že vse od leta 1995 deluje po vsem svetu. Dolgo časa je vodil tudi svoj pedagoški program "PEP", ki ga je poučeval v okviru festivala Klapstuk v Leuvenu, v Belgiji.

 

Delavnica je bila izvedena na iniciatiovo in v sdelovanju s KC Španski borci, kjer je David Hernandez gostoval s predstavo.

Kje

Delavnica bo potekala na SVŠGL v gledališko-plesni dvorani, Kardeljeva ploščad 28 A v Ljubljani.

Kotizacija

Prijave:
Goran Pakozdi, 
040 463 762 / goran.pakozdi@en-knap.com
Prijave sprejemamo do zapolnitve mest! 
Število mest je omejeno.

Pretekli dogodki

  1. , SVŠGL - PGC, gledališko plesna dvorana

SLIKE