Damir Imamović (BA): Peti melizme / Pojoči okraski

27.03.2014
Delavnica enega trenutno najbolj priznanih sarajevskih pevcev sevdaha mlajše generacije Damirja Imamovića.

Damir Imamović: Peti melizme - Pojoči okraski / Singing ornaments foto/photo by: Nada Žgank

O delavnici

Najpomembnejša značilnost glasbe, ki jo poznamo pod pojmom sevdah je takoimenovana melizmatika* oziroma okraševanje. Ta postopek okraševanja melodije z raznimi dekorativnimi okraski je tako temeljni postopek za ta glasbeni žanr, da je v resnici mnogo več kot le dekoriranje – lahko bi rekli, da ta metoda postane bistvo tako nastajajoče melodije. 

Kaj je razlog za to? Kako pristopiti k preučevanju in učenju sevdaha? Kakšne stile (osebne in druge) lahko srečamo pri petju sevdaha? Vse to in še več bo predmet delavnice pod vodstvom Damirja Imamovića. 

*melizem (iz grščine: spevnost), melodični okrasek v glasbi, ki temelji na vokalu oziroma petju: ena vrstica teksta je zapeta v seriji različnih tonov; 'melizmatično' petje je bilo še zlasti popularno v srednjeveški gregorijanski cerkveni glasbi (Aleluja), trubadurskih pesmih in še zlasti v pravoslavni liturgiji. 

 

Življenjepis

Damir Imamović je novi glas bosanskohercegovske tradicionalne glasbe – sevdaha in eden najuspešnejših glasbenikov svoje generacije. Njegova prizadevanja, da se tradicionalni bosanski glasbi ponovno prizna status umetniške zvrsti, so mu prinesla priznanje tako na na domačih kot tudi tujih odrih. Poleg izdaje nekoliko CD-jev s svojo skupino Trio i solo, je sodeloval tudi v glasbenih projektih drugih priznanih umetnikov kot so Vlatko Stefanovski, Bojan Zulfikarpašić, Eric Vloeimans, Bachar Khalife, Jadranka Stojaković, in nastopal v prestižnih dvoranah po vsem svetu, med drugim Cemal Resit Rey (Istanbul, Turčija), Pompidou Centre (Pariz, Francija), Kennedy Center (Washington DC, US), Kolarac (Beograd, RS), Concertgebouew (Amsterdam, NL), in drugje.

S svojim raziskovanjem bosanskohercegovske glasbe, njene tradicije in načina izvedbe, je Imamović nekaj posebnega med ostalimi poznavalci tega starodavnega poklica, ker na tem nasledstvu namreč gradi zelo oseben stil petja in igranja kitare. Svoja znanja in izkušnje redno deli z drugimi, predvsem v okviru programa svojega potujočega laboratorija sevdaha, poimenovanega SevdahLab. Do danes je z njim gostoval v Sarajevu (Mediacentar), Beogradu (CzKD), Zagrebu (Booksa), Chicagu (Loyola University, The Old Town School of Folk Music), Amsterdamu (De Balie) in drugje. 

 

Praktične informacije

Kdaj in kje

Četrtek, 27.03. in petek, 28.03 od 15.00 do 19.00 – Dvorana Duše Počkaj, Cankarjev dom, Ljubljana.

Prijava

Prosimo vas, da nam najkasneje do 15.3.2014 pošljete pismo o nameri, kratek življenjepis in kontaktne podatke (e-mail, telefonska številka). Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na naslovu barbara.hribar@gmail.com

Kotizacija

Število mest na delavnici je omejeno. Kotizacije ni. Prijava je obvezna. Zaradi omejenega števila mest si pridržujemo pravico de selekcije udeležencev delavnice. O izboru bomo vse kandidate obvestili po elektronski pošti do četrtka, 20.03.2014. 

Podpora

Produkcija: Emanat
Partnerji: Crvena (Sarajevo, BA), Instytut im. Jerzego Grotowskiego (Wroclaw, PL), Ogledalo - INTERZONE (Novi Sad, RS)
V sodelovanju z: Cankarjev dom Ljubljana
Finančna podpora: European Cultural Foundation, Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana

Pretekli dogodki

  1. , Cankarjev dom, Ljubljana, SI
  2. , Cankarjev dom, Ljubljana, SI

SLIKE