Dr. Bojana Kunst (SI/DE) & Dr. Paula Caspao (FR/PT): Koreografske prakse

21.02.2015
diskusija na temo afirmacije koreografskih praks in postopkov

Gibanica oblikovanje/design by: Mina Fina

O dogodku

V okviru letošnje Gibanice bo potekala odprta diskusija na temo afirmacije koreografskih praks in postopkov, in sicer skozi poglede in delo dveh izjemnih gostij: filozofinje, dramaturginje in teoretičarke dr. Bojane Kunst, in pisateljice, raziskovalke in dramaturginje dr. Paule Caspão. Diskusija odprtega tipa je namenjena neposrednemu vključevanju slovenskih koreografskih praks in postopkov, njihovi artikulaciji in širši družbeni afirmaciji. Dogodek poteka v sodelovanju z Društvom za sodobni ples Slovenije in v okviru celoletnega projekta »Metodologije beleženja koreografskih praks« zavoda Emanat.

O zapisovanju 
»Vsako plesno in koreografsko delo  razvije neko posebno vednost, ki jo bomo v našem pogovoru imenovali koreografska praksa. Za to vednost navidezno velja, da je tako kot sama plesna predstava zmuzljiva, neulovljiva in v zgodovini plesa je bilo veliko poskusov, kako to vednost umestiti, jo narediti vidno in predvsem trajno. 

A tovrstna težnja je globoko dvoumna; na eni strani vzpostavlja hierarhične koreografske sisteme in privilegije
vednosti, obenem pa odpira možnost za zgodovinjenje praks, ki niso vedno povezane z besedo in jezikom, pač pa z različnimi načini utelešenj, sodelovanjem, življenjskim sprožanjem sil, možnostjo ritmov in struktur, z materialnostjo dela in potekanjem časa. Na ta način koreografska praksa lahko zmede urejajoče prakse arhiviranja in dokumentiranja, saj kaže na enakovredno raznovrstnost koreografskih predlogov in delovanj, ki vsakemu zapisovanju nalaga, da istočasno iznajde način pisave, poslušanja in gledanja.

V predavanju in pogovoru bomo predstavili nekaj nedavnih poskusov dokumentiranja plesa in tako odprli pogovor o metodologijah in načinih gibanja skozi koreografske vednosti in izkušnje.«
Bojana Kunst

Podpora

Izvedeno v sodelovanju med festivalom Gibanica in zavodom Emanat (Metodologije beleženja)
finančna podpora: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo RS

Medijski odzivi

24.02.2015, RTVSLO, Nenad Jelesijević, O koreografskih praksah in potezah
09.03.2015, Radio Študent, Nenad Jelesijević, Koreografija v teoriji in praksi
 

Pretekli dogodki

  1. , Gibanica, Cankarjev dom, Klub Lili Novy, Ljubljana SI

SLIKE