Blaž Pavlica: Hydra

11.03.2024
delavnica programiranja videa v živo

Hydra

Opis

Hydra je video sintetizator in okolje za kodiranje, ki ga je mogoče kodirati v živo in deluje neposredno v brskalniku. Hydra je brezplačno in odprtokodno okolje, ustvarjeno tako za začetnike kot za strokovnjake. Napisana je v javascriptu in se pod pokrovom sestavi v WebGL. Navdih za sintakso je analogna modularna sinteza, pri kateri veriženje ali povezovanje niza transformacij skupaj ustvari vizualni rezultat. Hydro je ustvarila programerka in medijska umetnica Olivia Jack.

Delavnico bo vodil Blaž Pavlica.

Biografija

Blaž Pavlica (1991) je avdio-vizualni umetnik, avdio inženir, DJ in programer. Diplomiral je na Fakulteti za računalništvo in informatiko na programu Interdisciplinarni študij računalništva in matematike. Kot tonski tehnik dela na Radiu Študent, kjer od leta 2017 z Jašo Bužinelom na Radiu Študent vodi oddajo o klubski in elektronski glasbi Partijska linija in organizira serijo klubskih dogodkov Cosmic sex. Nastopal je z avdio-vizualnim kolektivom Ansambel PRSA, sprva z generativnimi melodijami in zvokom, kasneje prešel na tehniko video povratne zanke, na koncu pa na generativno geometrijo in 3D rendering. V sodelovanju z Ljudmilo je zasnoval delavnice hekanja in kodiranja za mlade, junija 2023 pa je v okviru projekta B-Air v MSUM predstavil instalacijo Zvočno popotovanje v kupoli za potopitveni zvok, ki jo je več let razvijal v okviru PIFcampa. V zadnjih letih je zabeležil številne live coding nastope doma in v tujini, pri katerih je kodiral v okoljih Hydra in SuperCollider – mdr. je nastopil na mednarodni konferenci ICLC 2023 v Utrechtu (NL), dogodku On-the-Fly v ZKM Karlsruhe (DE) ter na festivalih PIKSEL (Bergen, NO) in Adela (Ljubljana, SI).

Praktične informacije

Delavnica poteka v Studiu 103, Emanat, Trg prekomorskih brigad 1. Udeležba je brezplačna, nujne pa so prijave na: info@toplap.si.

TOPLAP Slovenija je samo-organizirana skupnost navdušenk_cev nad programiranjem zvoka in slike v živo. Poleg spletne strani toplap.si, matrix pogovorne skupine (#toplapsi:kompot.si) in poštnega seznama (liste.kompot.si) se člani skupnosti redno srečujejo (meetup) v različnih prostorih. Pred kratkim se je nekaj članov predstavilo na dvajseti obletnici TOPLAP gibanja. toplap.si je neformalna skupina, ki deluje s podporo članov in nekaterih organizacij, med drugim Emanat, Ljudmila, Kompot.

Povezave

▶▶ toplap.si/
▶▶ https://hydra.ojack.xyz/

Pretekli dogodki

  1. , Studio 103, Emanat, Ljubljana, SI

SLIKE