Jou Serra Forasté in Urša Sekirnik: Fent cua / Medtem ko smo čakali

07.09.2024 Kulturni inkubator, Maribor, SI

Jou Serra Forasté in Urša Sekirnik: Fent cua / Medtem ko smo čakali / While waiting Foto / Photo: Nora Baylach

Fent cua / Medtem ko smo čakali je projekt Urše Sekirnik in Jou Serra, ki navdih črpa iz različnih vidikov čakanja v vrsti in v središče raziskave postavlja izkušnjo občinstva. Umetnici sta leta 2020 pripravili participatorno predstavo in "Preživetveni paket za čakanje v vrsti", nato pa je lani Urša Sekirnik razvila še Čakajoči sprehod.
Septembra bo lokacije in situacije čakanja iskala na nekajdnevni rezidenci v Kulturnem inkubatorju v Mariboru. Nato pa občinstvo povabila na sprehod po mestu in kontemplacijo o času kot priložnosti ali kot oviri.

Na prvi pogled se čakanje v vrsti zdi kot nadležno vsakodnevno dejanje, vendar pa se že po kratkem razmisleku kmalu začne razkrivati njegova kompleksnost. Čakanje v vrsti se zdi precej nepomembno - vsi v določenem trenutku, celo večkrat na dan, čakamo. Običajno na nekaj banalnega, ko čakamo pri blagajni, v prometnem zamašku, na pošti, in se redko ustavimo in relativiziramo to čakanje, ki za mnogo ljudi ni prav nič banalno, saj čakamo lahko tudi na pomembno operacijo, vizum, prečkanje meje… Več kot očitno je torej, da to vsakodnevno dejanje odpira številne pomembne teme, kot so družbeni status, ksenofobija, birokracija, spol, izvor in različne vrste diskriminacije, ki jih želi projekt nasloviti.

Preden vas po sproščenem poletju zajame jesensko vračanje v šolo in službo, vas vabimo, da se za trenutek ustavite. Da z nami malo počakate. In se prepustite drugačnemu toku časa. Na vodenem čakajočem sprehodu vas po principu “lova na zaklad” povabimo, da se na poti preko 4 različnih postaj prepustite pričakovanju neznanega, se (za spremembo) mirno postavite v vrsto, sedete, postojite, se sprehodite in se prepustite predlogom, ki vam želijo olajšati trenutke mučnega čakanja.

KDAJ: Sobota, 7.9., ob 11.00 in 18.00
KJE: Kulturni inkubator, Koroška cesta 18, Maribor
Udeležba je brezplačna.
Zaželjene so predhodne prijave: info@emanat.si
*Za udeležbo na sprehodu vas prosimo, da s seboj prinesete slušalke, ki jih lahko povežete s svojim mobilnim telefonom.

Produkcija: Emanat
Soorganizacija: Društvo za kulturno produkcijo in afirmacijo umetniških procesov NAGIB, Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor)

Več o projektu: https://emanat.si/si/produkcija/joana-serra-forasté-in-ursa-sekirnik--fent-cua
Facebook dogodek: https://fb.me/e/5nWzl56Hw