Tatovi podob predstavljajo: Matilda Buns in njene žemljice

2017

Tatovo podob predstavljajo: Matilda in njene žemljice / Image Snatchers presents Matilda and her Buns foto/photo by: Nada Žgank

Prihajajoči dogodki

  1. , Klub Gromka, Ljubljana, SI

O predstavi

Redni, modularni, presenetljivi, nikoli isti in predvsem umetniško-družaben večer Tatovi podob so v različnih oblikah sodelovanja vzpostavile_i sodelavke_i skupine Feminalz. V procesu dela, ki ga je skupina začela razvijati leta 2013, avtorice_ji ambiciozno razmišljajo in raziskujejo »feministično-postdramsko-burlesko«. Z večerom tehnoburleske kontinuirano nastajajo novi umetniški prispevki, komentarji in sporočila, s katerimi neposredno nagovarjajo občinstvo in razvijajo tematske bloke, like ali zgodbe, ki se postopoma vzpostavljajo in odkrivajo gledalcem svoje bivanje. S serijo »Tatovi podob predstavljajo« skupina Feminalz vzpostavlja način dela, kjer bodo članice_i skupine podrobneje pogledali v življenje enega od tehnoburlesknih likov. V septembru 2017 se bo v solo večeru kot prva predstavila Urška Vohar, ki kot članica skupine Feminalz nastopa pod umetniškim imenom Matilda Buns. 

Matilda je ženska, vsaj ponavadi izgleda kot ženska. Ni umetnica, vendar najde navdih v vsakdanjih stvareh, kot so banane in opice, bazeni in mleko, elastan in trikoji, disko plesi, njene prsi, in konceptih kot so ženska, mati, družina, dvoumnost, neumnost in svoboda. Matilda rada poje, udarja po bobnih in piše pesmi. Dela s podobami, ki izhajajo iz njenih sanjarjenj, vendar ne izključno. Oder je njen dom in tam resnično zaživi.
V svojem prvem samostojnem projektu bo Matilda nadaljevala z delom na vsakdanjih stvareh in odkrivala skoraj neskončne možnosti metafor, ki jih te stvari ponujajo. Želi ustvarjati s kolektivnim feedback-om, saj je del kolektiva imenovanega Tatovi podob, ki že deluje po tem principu. Želi nasloviti situacije, ki jo vznemirjajo v njenem vsakdanjem življenju in jih uprizoriti na odru. Trenutno jo vznemirjajo smrt, staranje in smisel življenja, brezbrižnost, pomanjkanje empatije, šovinizem, materializem ter neuslišana želja po materinstvu. Njen načrt je, da vse te pojme dodobra preuči, prežveči in izbljuva v performans, ki bo pričal o svetu, v katerem se je trenutno znašla.

Sodelavci

Avtorica in izvajalka: Urška Vohar (Matilda Buns) 
Svetovanje in odrske intervencije: Feminalz / Tatovi podob 
Kostumografija: Urška Recer 
Oblikovanje maske Tina Prpar (Tinka Pobalinka) 
Izbor in originalna glasba: Luka Prinčič 
Oblikovanje luči: Janko Oven 
Foto: Nada Žgank 
Prevodi: Katja Kosi
Izvršna produkcija: Sabina Potočki 

Podpora

Produkcija: Emanat 
V sodelovanju: Klub Gromka in Mesto žensk
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana

Medijski odzivi

Kritike

17.10.2017, MMC RTV SLO, Mesto žensk z uprizoritvami o materinstvu, ženskah, spolu in hoji, Nika Arhar

Napovedi

12.09.2017, SIgledal, Tatovi podob predstavljajo: Matilda buns in njene žemljice    
14.09.2017, MMC RTVSLO, Matilda in njene žemljice ali kako je videti feministično- postdramska burleska

 

Pretekli dogodki

  1. , City of Women, Klub Gromka, Ljubljana, SI
  2. , Klub Gromka, Ljubljana, SI

SLIKE