Telematična uprizoritvena izkušnja

2021

Tehnoburleska Tatovi podob / Technoburlesque Image Snatchers Izsek iz videa / Video still

So predstave, ki so posnete za objavo na spletu in so predstave, ki jih razvijamo posebej za predvajanje na spletu. Med izzivi s katerimi se srečujemo producenti uprizoritvenih umetnosti, konkretno sodobnega plesa so v prvi vrsti zagotovo ustrezna tehnična oprema in osebje za spletni prenos dogodkov. Po drugi strani pa tudi razmislek o tem, kakšne vsebine predvajamo in v kakšni interakciji je z njimi publika.

V zavodu Emanat smo že spomladi svoj video arhiv odprli gledalcem v obliki rednega večernega programa Emanat TV, s katerim smo naredili prvi korak v raziskovanju avtonomnih spletnih prostorov za predvajanje kulturnih vsebin. Tekom leta smo razvili svojo odprtokodno platformo Pretok TV, ki nam je najprej omogočala prenos krajših dogodkov in koncertov, preteklega decembra pa smo se v sodelovanju s Cankarjevim domom lotili večjega izziva - prenosa celovečerne predstave.

Za razliko od drugih spletnih platform za prenašanje video vsebin, kot sta Youtube ali Zoom, Pretok.tv temelji na odprtokodnem sistemu z uporabo brezplačnih programskih rešitev. S tem imamo v zavodu Emanat popolno avtonomijo na spletu, hkrati pa so naše umetniške vsebine varne pred tem, da bi jih freemium javni oblaki uporabili za tržne namene. Od samega začetka se video prenosu pridružuje tudi spletna klepetalnica, ki kot umetniški format sega v leto 2010, ko sta koreografinja Maja Delak in intermedijski umetnik Luka Prinčič začela razvijati projekt Transmittance. Z adaptacijo obstoječih predstav za prenos na spletu omogočamo ustvarjalcem kontinuirano delo, publiki pa nove vsebine in drugačne pristope k interakciji z uprizoritvenimi umetnostmi.

Prihodnji teden bomo v sodelovanju z zavodom Bunker iz Stare mestne elektrarne - Elektro Ljubljana v živo oddajali kar dva dogodka.
V ponedeljek. 1.2., ob 20.00, bo na sporedu telematična edicija tehnoburleske Tatovi podob, 3.2., ob 20.00 pa solo performans Jana Rozmana z naslovom Predmetenje. Ekipi obeh predstav se že nekaj tednov ukvarjata z nadgradnjo predstav za video in spletni prenos. Ekipi predstav se tako pridružuje še ekipa spletnega prenosa, ki v zasedbi kamermana, tehničnega direktorja, spletne moderatoke in režiserja krmili potek dogodka. Slednja pa ni zgolj skrita za kamero, vendar s svojo prisotnostjo tudi aktivno sooblikuje spletni dogodek.

Obiskovalci si lahko svoje mesto zagotovite z nakupom vstopnice preko https://tix.emanat.si/ Povezavo do dogodka pa prejmete na dan predstave.

SLIKE