Srečevanja glasov v letu 2014

2014

Delavnica / Workshop

Srečevanja glasov / Co-voicings na relaciji Sarajevo-Novi Sad-Vroclav-Ljubljana
Srečevanje glasov / Co-voicings, mednarodni partnerski projekt zavoda Emanat, se po uspešni predstavitvi Irene Tomažin v so-organizaciji Grotowski Inštituta iz Vroclava vrača nazaj v Ljubljano. Predzadnja postaja na Poljskem je bila tudi raziskovalni teren: Irena Tomažin je predstavila svoj zadnji solo projekt Okus tišine vedno odmeva, ki je bil pospremljen z videom Srečanje z Natalko Polovinko. Tudi tokrat je avtorica poučevala, in sicer je vodila delavnico Slišati telo. Kot dolgoletna obiskovalka delavnic glasu, giba in performansa na Inštitutu Grotowski je Tomažinova ob zadnji predstavitvi doživela odličen odziv, tudi na pogovoru, ki je sledil intenzivnemu tridnevnemu programu v začetku februarja.

Zadnja postaja: Ljubljana
Enoletni projekt se konec marca zaključi s štiridnevnim programom Srečevanja glasov v Cankarjevem domu s pestrimi spremljevalnimi dogodki (delavnice, pogovori z gosti, druženje). Projekt, ki je v svoj okvir zajel širši kontekst različnih kultur in tradicije ljudskega petja, bosta med drugim z delavnicami pospremila tudi Damir Imamović, prodoren sarajevski pevec sevdaha mlajše generacije, in Svetlana Spajić, umetnica iz Srbije in uveljavljena raziskovalka ter pevka tradicionalnih pesmi Balkana.

Izid Okus tišine in Srečevanja glasov
Raziskovanje ljudskega petja in pesmi skozi medij glasu in telesa bosta ovekovečili izdaji v zvoku in besedi. Za 24. marec je napovedan izid plošče Irene Tomažin Okus tišine (Emanatova založba Kamizdat) in izid knjige Srečevanje glasov pri Emanatovi zbirki Prehodi. Izid bo pospremila ponovitev predstave Irene Tomažin Okus tišine vedno odmeva

Realizacija projekta, ki raziskuje preplet tradicionalnega petja in ljudskega izročila s sodobnimi umetniškimi praksami je podprta s strani European Cultural Foundation (ECF) ter se izvaja v sodelovanju z organizacijo Crvena (Sarajevo, BiH), Instytut im. Jerzego Grotowskiego (Vroclav, PL), Ogledalo - INTERZONE (Novi Sad, SRB).


SLIKE