Leja Jurišić (SI): Stanja uprizarjanja

08.01.2015
Namen delavnice je analizirati, zaznati, prepoznati in začutiti lastne gibalne ali plesne vzorce in principe zato, da jih lahko prebijemo, preidemo in nadgradimo.

Leja Jurišić: Balet upora foto/photo by: Nada Žgank

O delavnici

Skozi dane naloge bomo v svojem gibanju ali plesu iskali vsaj eno, za lastno odrsko prakso novo in jasno telesno ali čustveno stanje oziroma jasen gibalni princip. To bomo imenovali osnovni material. Iskali bomo avtentičnost - način gibanja, ki izvira od/iz udeleženca - torej izvirna in pristna gibalna stanja. Zanimala nas bodo stanja in principi, ki komunicirajo navzven. 
Po tem, ko bomo oblikovali osnovni material, bomo raziskovali metode vstopanj in izstopanj ter prepoznavanje trenutkov osnovnega materiala, ki se med improvizacijskimi nalogami zgodi slučajno. Vstopanje v- in izstopanje iz osnovnega materiala bomo prav tako poskusili razumeti ali občutiti kot fizično akcijo ali emocionalno stanje. Poskusili se bomo spomniti kdaj, zakaj in od kod smo vstopili in kaj se je zgodilo po tem, ko smo izstopili. 
Naš delovni prostor bomo razdelili na dva dela:
1. stage: oder - prostor nastopanja/ prostor, kjer komuniciramo z (fiktivnim) občinstvom 
2. off stage: zaodrje - zaseben prostor/ prostor, kjer ni potrebno komunicirati oziroma je komunikacija stvar izbire
Poskušali bomo razpoznati razlike in stične točke teh dveh prostorov. Kakšno gibanje, kakšne misli, kakšni gibalni principi, kakšna čustvena stanja so v enem in drugem prostoru. Poskušali bomo detektirati razdaljo med tistim, kar mislim da sem in tistim, kar v danem trenutku drugi ’vidijo’ da sem, razdaljo med tam kjer sem in tam kjer si želim biti. Oziroma ali res komuniciram to, kar mislim da komuniciram s svetom (občinstvom).
Glede na izkušnje, bodo osnovni materiali precej ekstremna fizična stanja, zato je dobrodošlo, da pridete ogreti. Kljub temu, se bomo na začetku vsaj 10 minut skupaj ogrevali. Po delavnici priporočam individualno raztegovanje. Uspešnost dela lahko dosežemo s čim večjo angažiranostjo udeležencev , seveda pa je nujno, da vsak dela po svojih močeh in glede na svoj nivo znanja. Delavnica je namenjena profesionalcem in polprofesionalcem, pa tudi zelo entuziastičnim amaterjem, ki se ukvarjajo s plesom ali igro. 

Biografija

Leja Jurišić je diplomirana pravnica, koreografinja in plesalka, ki je svojo gibalno pot začela s športno gimnastiko in leta 1991 osvojila naslov jugoslovanske državne prvakinje. Na polju sodobnega plesa deluje že vrsto let kot solo ustvarjalka, v ustvarjalnih tandemih (Teja Reba, Petra Veber, Matej Kejžar idr.) in kot koreografinja v dramskih postavitvah, ter sodeluje s svetovno znanimi imeni sodobnega (plesnega) gledališča kot plesalka in performerka (Tim Etchells/Forced Entertainment, Meg Stuart). S svojimi predstavami sodeluje na številnih slovenskih in mednarodnih festivalih. V tandemu s Tejo Reba je prejemnica nagrade Ksenije Hribar za perspektivni koreografinji.

Kje

Program bo potekal na SVŠGL v gledališko-plesni dvorani, Kardeljeva ploščad 28 A v Ljubljani.

Kotizacija

Za udeležbo na klasih med tednom se vpišete in kupite kartico 10-ih obiskov. Cena kartice je 50 €.
Prijave sprejemamo na praktikum.svsgl@gmail.com.
Vpis poteka od ponedeljka do četrtka med 18.15 in 20.00 na SVŠGL v gledališko-plesni dvorani, Kardeljeva ploščad 28 A. Prosimo vas, da vpis in kotizacijo poravnate pred pričetkom delavnice.

Pretekli dogodki

  1. , SVŠGL, plesna galerija, Ljubljana, SI
  2. , SVŠGL, gledališko-plesna dvorana, Ljubljana, SI
  3. , SVŠGL, gledališko-plesna dvorana, Ljubljana, SI
  4. , SVŠGL, gledališko-plesna dvorana, Ljubljana, SI
  5. , SVŠGL, gledališko-plesna dvorana, Ljubljana, SI

SLIKE