Gregor Luštek (SI): Poslušati ples

27.10.2014
Delavnica bo temeljila na razvijanju treh principov: To je samo To, Tri vloge in Džibriš.

Gregor Luštek Arhiv/archive: Gregor Luštek

O delavnici

Petdnevna plesna delavnica bo sestavljena iz treh principov:

To je samo To: Ničemur ne dodajamo dodatne vrednosti.

Tri vloge: Gledalec, spremljevalec in akter. Kaj nosi vsaka vloga, kakšen je njen fokus in v kakšnem odnosu  te vloge obstajajo?         

Džibriš: je izmišljen ponavljajoči se jezik, ki se uporablja kot igralska tehnika oziroma kot orodje za opazovanje lastnega telesa v različnih čustvenih situacijah in stanjih. Omogoča nenehno živo prisotnost gibalne intence plesalk in plesalcev na odru. V tem procesu deluje intuitivno namesto telesa izstopi osebnost plesalca, ki preko besed ne pride več v stik z okoljem, temveč potrebuje nov, izmišljeni jezik, ki temelji na intenzivno fizični ravni. Pri tem ne gre toliko za proces koreografiranja kot za iskanje situacijskih nastavkov, ki soobstajajo v prostoru in času in skozi izmišljen jezik džibriš omogočajo slišati gib, poslušati telo, videti trenutek. Ko koreografija začne zveneti, jo gledalec več ne gleda, temveč začne poslušati.

Biografija

Gregor Luštek se je rodil v Novem mestu. Študiral je na Fakulteti za šport. Njegovo plesno znanje je skupek različnih plesnih tehnik: balet, Cunningham, Horton, jazz balet, release, Limon, partnering, kontaktna improvizacija. Njegovo osnovno vodilo v izražanju in prepoznavanju je mehek in hkrati atletski gib. Je uveljavljen sodobnoplesni ustvarjalec, ki je sodeloval s ključnimi pobudniki in ustanovitelji sodobne plesne umetnosti v Sloveniji. Skupaj s plesalko sodobnega plesa in koreografinjo Rosano Hribar sodelujeta pri drugih koreografih sodobnega plesa, skupaj se podpisujeta kot koreografa in včasih koreografirata eden drugemu. Za avtorsko delo sta prejela Trdinovo nagrado mestne občine Novo mesto, Župančičevo nagrado mestne občine Ljubljana ter  več tujih koreografskih  nagrad. Njegov moto je, telo govori, treba ga je  poslušati.

Kje

Delavnica bo potekala na SVŠGL v gledališko-plesni dvorani, Kardeljeva ploščad 28 A v Ljubljani.

Kotizacija

Kotizacija za delavnico znaša 65 €.
Prijave sprejemamo na praktikum.svsgl@gmail.com.
Vpis poteka od ponedeljka do četrtka med 18.15 in 20.00 na SVŠGL v gledališko-plesni dvorani, Kardeljeva ploščad 28 A. Prosimo vas, da vpis in kotizacijo poravnate pred pričetkom delavnice.

Podpora

Delavnica je bila v povezavi dveh programov: Agon in Praktikum sodobne plesne umentosti

Pretekli dogodki

  1. , SVŠGL, gledališko-plesna dvorana, Ljubljana, SI
  2. , SVŠGL, gledališko-plesna dvorana, Ljubljana, SI
  3. , SVŠGL, gledališko-plesna dvorana, Ljubljana, SI
  4. , SVŠGL, gledališko-plesna dvorana, Ljubljana, SI
  5. , SVŠGL, gledališko-plesna dvorana, Ljubljana, SI

SLIKE