Emanat novice - september 2014

2014

Maja Delak: Sramota / Shame (2011) foto/photo by: Nada Žgank

Maja Delak: Sramota

gostovanje multimedijskega performansa v Anton Podbevšek Teater, Novo mesto

05.09.2014 ob 20:00, Anton Podbevšek Teater, Novo mesto

Sramota je večjezična. Telesa, zvoki, glasba, podobe in besede govorijo hkrati. Kar želijo povedati, je v prekrivanjih in vrzelih med posameznimi jeziki. Subjekte na odru in subjekte pred njim izgovarjajo na način, ki se tako kot subjekti izmika enosmiselni označitvi: s premolki, zamiki, prekinitvami, obrati, obotavljanji, podvajanji, odmevi. Nikoli nis(m)o povsem ali zgolj tukaj, vedno smo še nekje drugje, kjer lahko za hip verjamemo, da smo nekdo drug ali sanjarimo, da bi to lahko bili. Včasih igramo kar sami sebe. Priča smo lastnemu popredmetenju, ko mora telo, ki je obvladano od lastne podvrženosti pogledu, odgovoriti s tem, kar mu jemlje besedo. (Tea Hvala)


Ustvarjalci in izvajalci: Loup Abramovici, Ingrid Berger Myhre, Maja Delak, Katja Kosi, Luka Prinčič, Maja Smrekar, Irena Tomažin
Koncept in koreografija: Maja Delak
v sodelovanju z: Loup Abramovici, Ingrid Berger Myhre, Nina Fajdiga, Tea Hvala, Katja Kosi, Luka Prinčič, Maja Smrekar, Irena Tomažin, Nataša Živkovič
Video, zvok, programiranje: Luka Prinčič
Video in scenografija: Maja Smrekar
Kostumografija: Ajda Tomazin
Oblikovanje luči: Urška Vohar
Besedila: Loup Abramovici, Ingrid Berger Myhre, Katja Kosi, Irena Tomažin
Uporabljena besedila: Lev N. Tolstoj, Mady Schutzman, Leo Lionni, Michio Kushi
Prevodi: Katja Kosi
Izvršna producenta: Nina Janež, Dare Pejić

Produkcija: Emanat
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana
V sodelovanju z: Via Negativa, Bunker, SMEEL
 

Več info:
Emanat >>
Anton Podbevšek Teater, Novo mesto >>
Sramota - video >>
 
 

Luka Prinčič: Razpoke vmesnika II - Metal

avdiovizualni performans

17.09.2014 ob 21:00, Slovenska kinoteka, Ljubljana

Razpoke vmesnika II: Metal” je v živo izvedena avdio-vizualna kompozicija, v kateri se sinhronizirano zlivajo hitre gibljive slike z ritmičnim prepletom hrupa, nizkih frekvenc in digitalnih klikov. V temi kinodvorane in skozi medsebojno amplifikacijo vizualnega in zvočnega je doživetje kompozicije izredno fizično in potopitveno. Ritmično pulziranje nizkih in visokih frekvenc se zliva z vizualnim gibanjem.

Kino dvorana je prostor, kjer se v temi znajdemo sami s podobami. Namesto na izkustvo kina kot enega izmed prvih prostorov teme in projeciranih “gibljvih slik”, se v avdio-vizualnem performansu “METAL” zanašamo na tisto, kar povnanja kinematično izkušnjo ter jo skuša nadgraditi: v razpoke, kamor posveti luč projektorja, v fragmente grafičnih podob, kjer se med kadri vpisuje računalniška koda in v glasbo, ki video podobe požene v tek.

“Razpoke vmesnika II: METAL” izhaja iz Prinčičevega predhodnega dela na avdio-vizualnem področju: Razpoke Vmesnika I (Slovenska kinoteka, Ljubljana/SI), Sublimation Revision, z Majo Delak (Linux Audio Conference, Maynooth/IRL; Piksel, Bergen/NOR; LiWoLi, Linz/AT), Schizogram, z Luko Dekleva (Ars Electronica, Linz/AT), FeedForward Cinema, z Luko Dekleva (Netmage, Bologna/IT; EMAF, Osnabrueck/D), Retrospections: Maya Deren (Ljubljana/SI, Dresden/D, Beograd/SRB).



glasba, video, programiranje: Luka Prinčič
izvršna produkcija: Dare Pejić

produkcija: Emanat
koprodukcija/partnerji: Galerija Kapelica, Slovenska kinoteka
finančna podpora: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo RS

Več info:

Emanat >>
Razpoke vmesnika II - Metal (video) >>

 
 

Matija Ferlin: Sad Sam Lucky

solo performans

18.09. 2014 - Tiger Dublin Fringe Festival, Dublin, IRL
19.09. 2014 - Tiger Dublin Fringe Festival, Dublin, IRL
20.09. 2014 - Tiger Dublin Fringe Festival, Dublin, IRL

 

Predstava Matije Ferlina Sad Sam Lucky je fizičen odgovor na ustvarjanje slovenskega avantgardističnega pesnika Srečka Kosovela (1904-1927). Kosovelova izpovedna poezija je neprecenljiva, globoka in presunljiva ter v duhu sodobna, polna notranjih napetosti in stilističnih podob, in hkrati revolucionarna v idejah, ki se prepletajo z neposrednimi razmisleki o pesnikovi lastni osebnosti.

Več:
Emanat >>
The Tunnel - video >>
 

 

Irena Tomažin: Okus tišine vedno odmeva

solo performans

21.09. 2014 - Ganz Novi Festival, Studentski centar, Zagreb, HR

V projektu se je Irena Tomažin skozi medij glasu in telesa lotila teme tradicije in izročila ter statusa glasu in podob, ki jih glas kot medij ustnega izročila nosi iz generacije v generacijo. Na nek način bolj pripadamo preteklosti in na prvi pogled že obledelemu izročilu, kot pa sedanjosti, ki naj bi bila le od »tukaj in zdaj«.

Več:
Emanat >>

Okus tišine vedno odmeva - video >>
 

 

Maja Delak: Kaj če

solo performans

23.09. 2014 ob 20.00 - Stara mestna elektrarna Elektro Ljubljana

Kaj če je solo plesalke in solo o plesalki, je plesni solo o tem, kaj telo zmore in česa (več) ne; je plesni solo o izpostavljenosti in ranljivosti vsakega telesa. Kaj če je predstava o negotovi, nestabilni in ranljivi situaciji, v katero je pahnjeno telo plesalke na odru, telo plesalke na delu, telo plesalke v življenju, ki nadaljuje prevpraševanje presečišča med telesom, spolom in družbo ter ostro naslavljanje produkcijskih pogojev sodobnega plesa (in umetnosti širše), ki zaznamujejo delo Maje Delak.

Več:
Emanat >>

Kaj če - video >>

 

Tatovi podob

tehnoburleska

25.09. 2014 ob 21.00 - Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana

Tehnoburleska je nema komedija telesa, ki parodira okorelost družbenih vlog. Nekritično si prisvaja, kopira in lepi ženstvenost, moškost, družinska razmerja, mačizem in druge izprijene družbene vloge, ki po krivem veljajo za normativne. Ko se Tatovi povsem razgalijo, ter sloj za slojem odvržejo družbene preobleke, ne pridejo do bistva, temveč ugotovijo, da je bistvo ništrc, uprizorjene travestije telesa pa so opij, ki dela bivanje znosno.

"Kdo bi vedel, a morda so vsi ti zombiji, vse te poskočne pojave, ki oživijo ob elektronski spremljavi /.../ skočile kot Atena v polni bolni opravi iz epruvete, da nam izrišejo podobo sveta pred kulturo".
Revija Narobe

Več:
Emanat >>

 

Napovedujemo: delavnice


 

Ursula Martinez: Onkraj burleske! (UK)

 

 

07. - 11.10. 2014 -  Klub Gromka, Metelkova, v okviru Festivala Mesto žensk


Onkraj burleske! je štiridnevna  delavnica, namenjena igralcem, plesalcem in performerjem z odrskimi izkušnjami. Cilj delavnice je ustvariti kabaretno točko ali kratek performans, ki ga bo mogoče predstaviti v profesionalnem kabaretskem oz. performativnem kontekstu. 

Delavnica se bo opirala na tradicionalne kabaretne veščine (glasba, petje, ples, drag, striptiz itn.) in raziskovala zanimive načine, na katere jih lahko združimo s sodobnimi pojmovanji spolnosti, provokacije, popularne kulture in queer senzibilnosti. 
Zaradi uporabe golote Ursulo Martinez pogosto opisujejo kot »burleskno« performerko. Vendar avtorica ugotavlja, da je trenutni preporod »tradicionalne« burleske pogosto kreativno omejujoč, zato neinventivna in toga uporaba žanra burleske ne sodi med cilje pričujoče delavnice. 

Ursula Martinez je pisateljica, performerka in kultna kabaretska diva. 
Študirala je francoščino in gledališče na Lancaster University, svojo performersko kariero pa je začela v sodelovanju z eksperimentalnimi gledališkimi skupinami, kot so Forced Entertainment in The Glee Club. Na londonski klubski/kabaretski sceni se je pojavila sredi devetdesetih, kjer je s svojimi solističnimi nastopi kmalu postala prepoznavno ime.

Več:
Emanat >>
Ursula Martinez  (uradna stran) >>


Dodatne informacije na elektronskem naslovu agon@emanat.si.
Rok prijave: do ponedeljka, 22. 9. 2014 na elektronski naslov agon@emanat.si.  Kotizacija za delavnico znaša 40 €. Število prostih mest je omejeno; glede na število prijav si pridržujemo pravico do selekcije. 

 

KlasJE - plesni klasi
od oktobra dalje

V sodelovanju med Društvom za sodobni ples Slovenije, Plesnim teatrom Ljubljana in zavodom Emanat smo v navezavi s ključnimi akterji na področju slovenskega sodobnega plesa (posamezniki, zavodi in društva) sklenili, da ponovno obudimo redni izpopolnjevalni program za profesionalne in pol-profesionalne plesalke in plesalce.
več:

Emanat >>

 

Irena Tomažin: Glasna delavnica

od 7. oktobra dalje


Glas ima več teles, telo ima pa več glasov. Tako nikoli ne zmanjkata drug drugemu. Višina je odvisna od tega, kako globoko stojiš, globina pa od tega, kako visoko tvoja domišljija skače. Da si uglašen začutiš tako, da, ko drugi poje, tebi nekaj med rebri vibrira. Malo višje ali pa malo nižje. Odvisno, v katerem telesu si.

Več:
Emanat >>


Kdaj in kje

od oktobra do konca maja  - ob torkih od 17.00 do 19.30 - studio Cepetka, JSKD, Cankarjeva 5, Ljubljana

Prijava

info@emanat.si ali direktno na: irena.tomazin@gmail.com. Kotizacija: 30€ mesečna, 10€ (posamičen termin)

 

Barbara Kanc, Mala plesalnica
od oktobra dalje


Otroci bodo skozi igro in domišljijo v ustvarjalnem vzdušju razvijali ljubzen do plesa, smisel za plesno umetnost in svoje psihofizične sposobnosti. Ustvarjai bodo v igrivem raziskovanju možnosti gibalnega izražanja, sezono pa bodo zaključili s plesnim nastopom.

Kdaj in kje

Ob ponedeljkih bosta med 16.30 in 17.15  ter med 17.30 in 18.30 potekali delavnici za otroke od 3. do 5. leta starosti. Delavnice bodo potekale vsak teden (razen med počitnicami in prazniki) od oktobra do maja.

Prijava

Vpis poteka pri blagajni LGL do 1.oktobra.

Kotizacija

20 € / mesec

 

Napovedujemo dogodke v oktobru:


10.10. 2014 - Wanda & Nova deViator, Klub Channel zero, Metelkova
11.10. 2014 - Tehnoburleska Tatovi podob, Klub Gromka, Metelkova
27.10. 2014 - Barbara Kanc: Brez naslova, Galerija ŠKUC (premierna uprizoritev)

SLIKE